Statistické porovnání české a dánské fotbalové ligy: Věkové a národnostní složení hráčů - Tomíček, Michal; Pelloneová, Natalie (Studia Kinantropologia, 2023)
Fotbal je jednou z nejpopulárnějších sportovních disciplín a využití statistických metod k analýze sportovních údajů je předmětem velkého zájmu nejen trenérů ale i vědeckých pracovníků. Fotbalové kluby využívají k datové analýze především služeb specializovaných společností. S využitím statistické analýzy je možné zjišťovat zajímavé informace a souvislosti, které není možné zjistit pouhým pozorováním hry nebo hráčů. O sportovní datové analýzy je mezi fotbalovými kluby veliký zájem. Cílem tohoto příspěvku je s pomocí statistických analýz porovnat dvě profesionální evropské fotbalové soutěže a určit jejich hlavní podobnosti a rozdíly ve třech vytyčených oblastech – věk hráčů, národnostní složení soutěží a tržní hodnota hráčů. K ověření výzkumných otázek formulovaných v tomto výzkumu byly použity metody statistické analýzy dat. Databáze využitých dat byla vytvořena na základě proměnných získaných od společností InStat a Transfermarkt. K výpočtům byl použit statistický program IBM SPSS Stastistics 28
Keywords: Česká republika; Denmark; interpretace statistických dat; Czech Republic; fotbal; Soccer; lidé; Sports; Data Interpretation, Statistical; Humans; Dánsko; sporty