Bariéry při poskytování paliativní péče v neonatologii pohledem sester - Kachlová, Miroslava; Bužgová, Radka (Pediatrie pro praxi, 2023)
Téma paliativní péče v neonatologii je v poslední době velmi aktuální, přičemž správná implementace do praxe vyžaduje multidisciplinární úsilí, kdy jsou nezbytnou součástí týmu sestry. Pro studium problematiky byl proveden kvalitativní výzkum, který vedl k identifikaci bariér, které byly dále kategorizovány. Bylo zaznamenáno, že poskytování paliativní péče na neonatologii je pro sestry náročné v emocionálních aspektech, spolupráce a podpora rodičů umírajícího novorozence je složitá a podpora celého týmu není adekvátně zajištěna. Velmi důležitá je osobnost sestry, specifika její práce spočívají v zajištění optimálních podmínek a koordinaci péče.
Keywords: Perinatal Death; perinatální péče; Palliative Care; lidé; perinatální smrt; Infant, Newborn; neonatologické sestry; Nurses, Neonatal; Perinatal Care; novorozenec; paliativní péče; Humans