Diazotační titrace v lékopisné kontrole jakosti léčiv a návrhy pro jejich revizi v Evropském lékopisu - Šubert, Jan; Kolář, Jozef; Čižmárik, Jozef (Česká a slovenská farmacie, 2023)
Na základě údajů v Ph. Eur., v některých dalších nověj- ších lékopisech a v publikovaných experimentálních pracích je navrženo revidovat text Ph. Eur. 2.5.8. V první řadě je třeba specifikovat, která z elektrometrických metod má být k instrumentální indikaci konečného bodu diazotačních titrací v Ph. Eur. použita (nejlépe potenciometrie s platinovou indikační elektrodou). Množství bromidu draselného v roztoku k titraci lze snížit na 1 g, chlazení roztoku před titrací z rámcového postupu vypustit a uvést až v jednotlivých monografiích, pokud bude u některých léčiv k získání přesných a správných výsledků potřebné. Diazotační titraci lze v Ph. Eur. využít ke stanovení obsahu i u některých dalších léčiv.
Keywords: Potentiometry; Titrimetry; Evropa; Pharmacopoeias as Topic; dusitan sodný; řízení kvality; Pharmaceutical Preparations; titrace; lidé; Quality Control; Humans; farmakopea jako téma; Sodium Nitrite; potenciometrie; léčivé přípravky; Europe