Progredující cyanóza horních končetin po prodělaném covid-19 a covid-19 vakcinaci: kazuistika - Novák, Jan; Hofírek, Ivo (Kazuistiky v alergologii, pneumologii a ORL, 2023)
Covid-19 je virové onemocnění, během kterého se mohou různými mechanismy rozvinout stavy vedoucí ke vzniku trombóz v žilách i tepnách. Podobně i vakcinace proti covid-19 může spustit mechanismy vedoucí k tromboembolickým komplikacím. V předkládané kazuistice popisujeme případ 70letého jinak zdravého muže, u kterého se během onemocnění covid-19 a po aplikaci vakcinace proti covid-19 rozvinula progredující cyanóza na horních končetinách na podkladě trombózy tepen palmárních oblouků a aa. ulnares. Situaci se podařilo vyřešit kombinací antikoagulační a antitrombotické léčby.
Keywords: embolie a trombóza; adenovirové vakcíny; Angiotensin-Converting Enzyme 2; horní končetina; hematologické látky; Hematologic Agents; Blood Specimen Collection; ultrasonografie dopplerovská; lidé; trombotický zánět; Upper Extremity; vakcíny proti COVID-19; COVID-19; rehabilitace; Thromboinflammation; inhibitory koagulačních faktorů; Male; angiotensin-konvertující enzym 2; Embolism and Thrombosis; Aged; odběr vzorku krve; Adenovirus Vaccines; Rehabilitation; Cyanosis; senioři; mužské pohlaví; COVID-19 Vaccines; Blood Coagulation Factor Inhibitors; Ultrasonography, Doppler; cyanóza; Humans