Antikoagulační léčba u pacientů s fibrilací síní a sníženou funkcí ledvin - častý problém ve vyšším věku - Veselý, Jiří; Pudil, Radek (Geriatrie a gerontologie, 2023)
Fibrilace síní a chronické onemocnění ledvin jsou silně interagující onemocnění běžná ve vyšším věku. Jejich kombinace signifikantně zvyšuje morbiditu a mortalitu, obzvlášť kvůli jejich vlivu na riziko cévní mozkové příhody. Nová (přímá) orální antikoagulancia (NOAC/DOAC) jsou obecně doporučována jako léky první volby pro prevenci cévní mozkové příhody u pacientů s fibrilací síní a existuje rovněž dostatečná evidence pro pacienty s mírnou nebo střední redukcí renální funkce. Nicméně užití této léčby u pacientů se závažnou redukcí renální funkce je stále kontroverzní. Tento článek přináší přehled současných možností a evidenci vedoucí ke klinickému využití warfarinu a NOAC u pacientů s fibrilací síní a chronickým onemocněním ledvin.
Keywords: Clinical Studies as Topic; Atrial Fibrillation; Aged; aplikace orální; warfarin; senioři; Renal Dialysis; fibrilace síní; lidé; Stroke; Administration, Oral; Anticoagulants; klinická studie jako téma; chronické selhání ledvin; kreatinin; Warfarin; Humans; cévní mozková příhoda; dialýza ledvin; Creatinine; antikoagulancia; Kidney Failure, Chronic