Endovaskulární léčba chronického subdurálního hematomu - Klus, Roman; Hes, Karel; Sova, Jindřich; Mašek, Petr; Musilová, Barbora; Měšťan, David (Česká radiologie, 2023)
Chronický subdurální hematom (chSDH) je časté neurochirurgické onemocnění zejména ve starší populaci. Článek stručně popisuje epidemiologii, klinický obraz a diagnostiku chSDH. Poskytuje nejaktuálnější pohled na patofyziologii vzniku chSDH, problematiku recidivy a úskalí chirurgické léčby. Detailně popisuje endovaskulární léčbu chSDH pomocí embolizace a. meningea media. Tato metoda se jeví jako velmi slibná v ošetření recidivujícího chSDH. Je technicky jednoduchá, s dobrými výsledky a s minimálními komplikacemi při dodržení základních pravidel embolizačních metod.
Keywords: Embolization, Therapeutic; terapeutická embolizace; lidé; Angiography, Digital Subtraction; Endovascular Procedures; chronický subdurální hematom; Hematoma, Subdural, Chronic; digitální subtrakční angiografie; endovaskulární výkony; Humans