Embolizační částice pro TACE - Rohan, Tomáš; Straka, Matej; Pánek, Jiří; Bartušek, Daniel; Sedmík, Jaroslav; Matkulčík, Peter; Čechová, Barbora; Andrašina, Tomáš; Hustý, Jakub (Česká radiologie, 2023)
Transarteriální chemoembolizace (TACE) je jednou ze základních metod endovaskulární léčby nádorů. Je využívána především u hy-pervaskularizovaných nádorů jater, které jsou na rozdíl od normálního jaterního parenchymu dominantně zásobené arteriální krví. TACE využívá kombinace ischemizace nádorového ložiska a vysoké lokální koncentrace současně podávaného chemoterapeutika. Nejstarším agens vhodným k chemoembolizace je lipiodol, až v posledních 25 letech se objevily částice vázající a uvolňující chemoterapeutikum a degradabilní částice. Jednotlivé částice se liší především velikostí, způsobem vazby chemoterapeutika a degradabilitou. Na trhu je k dispozici několik druhů částic vhodných k chemoembolizaci, dosud ale není jednoznačně prokázána vyšší efektivita některého typu částic. V závislosti na velikosti nádoru, selektivitě přístupu a stavu pacienta ale může úspěšnost a nežádoucí účinky léčby ovlivnit volba správné velikosti částic a použití permanentních nebo degradabilních částic, přičemž degradabilní částice je možné použít i neselektivně a u pacientů s rizikovými faktory.
Keywords: Doxorubicin; lidé; chemoembolizace; Carcinoma, Hepatocellular; uvolňování léčiv; hepatocelulární karcinom; Drug Liberation; doxorubicin; Chemoembolization, Therapeutic; Humans