Participativní přístupy v péči o zdraví - využití výstupů projektu ERASMUS plus INORP K203-CAC1B7D2 - Povolná, Pavla (Florence, 2023)
Text tematizuje možnosti využití participativních přístupů ze strany zdravotnických profesionálů, ale také ze strany laiků v medicíně a ošetřovatelství, tedy pacientů a jejich blízkých. Odkazuje na zásadní poznatky a výstupy projektu Erasmus plus INORP K203-CAC1B7D2 (INOvace v poskytování služeb skrze Reflexivitu a Participaci), realizovaný Fakultou humanitních studií Univerzity Karlovy ve spolupráci s partnerskými univerzitami z Belgie, Finska, Portugalska a Irska. Výstupy projektu nabízejí přehled úskalí a benefitů procesů zplnomocnění a posílení kompetencí pacientů v procesu budování vlastního zdraví, prevence onemocnění a zařazení prvků participativních přístupů do managementu ošetřovatelské péče v oblastech, ve kterých sestry získávají a v budoucnu budou ještě rozšiřovat své profesní portfolio: primární a komunitní péče, ambulance srdečního selhání při kardiocentrech. Inspirativním pro prostředí poskytování zdravotní péče v České republice může být jeden z výstupů projektu, tedy Praktická příručka participativních přístupů a možností jejich využití v sociální a zdravotní péči
Keywords: Health Education; péče o sebe; Patient Care Management; Humans; Self Care; lidé; Health Services; zdravotní gramotnost; Health Literacy; zapojení pacienta; Communication; Czech Republic; zdravotní výchova; projekt ERASMUS plus INORP K 203-CAC1B7D2; komunikace; Patient Participation; Česká republika; management péče o pacienta; zdravotnické služby