Chronické srdeční selhání se sníženou ejekční frakcí levé komory - Nussbaumerová, Barbora (Farmakoterapeutická revue, 2023)
Nejnovější odborná doporučení European Society of Cardiology (ECS) pro léčbu srdečního selhání byla publikována v roce 2021. Pacienti se srdečním selháním jsou děleni podle ejekční frakce do skupiny se sníženou, mírně sníženou a Zachovalou ejekční frakcí. V nových odborných doporučeních jsou implementovány výsledky recentních klinických studií. Novou převratnou lékovou skupinou indikovanou u pacientů se srdečním selháním bez rozdílu v ejekční frakci s cílem snížení morbidity a mortality a zlepšení kvality života jsou inhibitory sodíko-glukózového kotransportéru 2 (sodium-glucose co-transporter 2, SGLT2) - glifloziny. V doporučeních ECS jsou sice indikovány jen pro pacienty se sníženou ejekční frakcí, ale v klinické praxi jsou již schváleny a hrazeny u pacientů se srdečním selháním bez ohledu na výši ejekční frakce levé komory. Odborná doporučení American Society of Cardiology (ASC) vydaná roku 2022 uvádějí léčbu glifloziny již u všech fenotypů srdečního selhání nezávisle na ejekční frakci. Odborná doporučení kladou důraz též na léčbu komorbidit, jako je diabetes, deficit železa nebo nádorová onemocnění. Prosazují komplexní péči o pacienty se srdečním selháním v ambulancích srdečního selhání.
Keywords: Sodium-Glucose Transporter 2 Inhibitors; Heart Failure; Heart Failure, Systolic; komorbidita; lidé; srdeční selhání; kardiomyopatie; systolické srdeční selhání; Comorbidity; Ivabradine; Medication Therapy Management; management farmakoterapie; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Practice Guidelines as Topic; Cardiomyopathies; ivabradin; Defibrillators, Implantable; defibrilátory implantabilní; glifloziny; Humans