Farmakoterapie arteriální hypertenze u obézních pacientů s diabetes mellitus 2. typu - Petrák, Ondřej (Farmakoterapeutická revue, 2023)
Výskyt arteriální hypertenze je u diabetiků 2. typu dvakrát častější než v běžné populaci a stoupá v závislosti na věku a délce trvání diabetu. Dobrá kontrola hypertenze u diabetiků je zásadní pro snížení kardiovaskulárního rizika a také mikrovaskulárních komplikací. Základem léčby hypertenze u diabetiků je blokáda renin-angiotenzin-aldosteronového systému. V současných postupech se doporučuje preference kombinační antihypertenzní léčby a snaha o rychlou normalizaci krevního tlaku. Nová antidiabetika (inhibitory sodíko-glukózového kotransportéru 2 [sodium-glucose co-transporter 2, SGLT2] a agonisté glukagonu podobného peptidu 1 [glucagon-like peptide-1, GLP-1]) mají nezanedbatelný antihypertenzní účinek a představují novou příležitost k optimalizaci současné léčby hypertenze u diabetických pacientů. Agonisté GLP-1 mají i významný vliv na redukci tělesné hmotnosti. Tento článek shrnuje současné poznatky a doporučení v léčbě hypertenze u obézních diabetiků 2. typu.
Keywords: obezita; Bariatric Surgery; Angiotensin-Converting Enzyme Inhibitors; Angiotensin II Type 1 Receptor Blockers; Humans; Sodium-Glucose Transporter 2 Inhibitors; Hypertension; blokátory receptorů AT1 pro angiotensin II; inhibitory ACE; Glucagon-Like Peptide-1 Receptor; Antihypertensive Agents; lidé; Diabetes Mellitus, Type 2; receptor pro glukagonu podobný peptid 1; hypertenze; glifloziny; bariatrická chirurgie; Obesity; antihypertenziva; diabetes mellitus 2. typu