Ozanimod - Urbánek, Karel (Farmakoterapeutická revue, 2023)
Ozanimod je modulátor receptorů pro sfingosin-1fosfát (S1P) selektivní k receptorům typu 1 a 5 (S1PR1 a S1PR5), zatímco vůči typům 2, 3 a 4 vykazuje afinitu minimální nebo žádnou. Je indikován pro léčbu relaps-remitentní formy roztroušené sklerózy a ulcerózní kolitidy. U těchto nemocí prokázal dobrou účinnost i bezpečnostní profil. Jeho mechanismus účinku spočívá především ve snížení migrace lymfocytů do místa zánětu centrální nervové soustavy a střev. Podává se perorálně jedenkrát denně v udržovací dávce 0,92 mg, v úvodu léčby se používá týdenní režim eskalace dávky. Nejčastějšími nežádoucími účinky jsou lymfopenie, nazofaryngitidy a elevace jaterních enzymů. Významné lékové interakce mohou nastat při kombinaci s imunosupresivy a bradykardizujícími léky, a také s induktory cytochromu P450, CYP2C8.
Keywords: receptory sfingosin-1-fosfátu; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; Clinical Studies as Topic; relabující-remitující roztroušená skleróza; ozanimod; nežádoucí účinky léčiv; Cell Migration Inhibition; Pharmacokinetics; lékové interakce; farmakokinetika; inhibice migrace buněk; Multiple Sclerosis, Relapsing-Remitting; Drug Interactions; Sphingosine-1-Phosphate Receptors; ulcerózní kolitida; klinická studie jako téma; Colitis, Ulcerative