Kloubní výživa při osteoartritidě u psů a koček - Sedláková, Kateřina (Veterinární lékař, 2023)
Osteoartritida (OA) je progresivně bolestivé onemocnění charakterizované degradací kloubní chrupavky se ztrátou proteoglykanu a kolagenu, sklerózou subchondrální kosti, periartikulární proliferací nové kosti a chronickým zánětem synoviálních membrán. Patogeneze osteoartritidy u psů zahrnuje genetické a environmentální faktory, které vyvolávají nebo urychlují poškození chrupavky a podporují degenerativní změny. Nadměrná tělesná hmotnost je rizikovým faktorem pro vznik osteoartritidy u psů. Obezita může vést k osteoartritidě v důsledku nadměrné zátěže působící na klouby a kloubní chrupavky. Osteoartritidu nelze vyléčit; cílem je zmírnění bolesti prostřednictvím omezení zánětlivých reakcí a dalšího odbourávání chrupavky. Regulace hmotnosti je při léčbě osteoartritidy prospěšná. Po dlouhou dobu byla souvislost osteoartritidy s výživou v medicíně malých zvířat středem pozornosti. Odhaduje se, že osteoartritida postihuje přibližně 20 % psů ve věku ≥ 1 rok a 90 % psů ve věku > 5 let. Kočky jsou osteoartritidou postiženy podobně, prevalence se pohybuje od 16,5 % do 91 % a s věkem se zvyšuje. Vzhledem k uváděné vysoké prevalenci je možné, že u společenských zvířat může být osteoartritida a s ní spojená bolest nediagnostikována a zůstává nepovšimnuta. Zejména kočky nemusí vykazovat klinické příznaky typické pro osteoartritidu; i nenápadné změny v chování kočky v domácnosti mohou být způsobeny bolestí spojenou s osteoartritidou.
Keywords: Animals; antiflogistika nesteroidní; Fatty Acids, Omega-3; osteoartróza; Glucosamine; Diet, Reducing; Antibodies, Monoclonal; chondroitinsulfáty; kočky; kyselina hyaluronová; Chondroitin Sulfates; Dogs; glukosamin; Hyaluronic Acid; Cats; omega-3 mastné kyseliny; Anti-Inflammatory Agents, Non-Steroidal; redukční dieta; Osteoarthritis; monoklonální protilátky; zvířata; psi