Kokcidióza u králíků - Jekl, Vladimír; Jeklová, Edita; Piskovská, Anna; Hauptman, Karel (Veterinární lékař, 2023)
Kokcidióza patří mezi nejčastější onemocnění králíků v době odstavu a je jedním z limitujících faktorů odchovu králíků. Mezi patogenní kokcidie řadíme u králíků druhy parazitující ve střevech (E. magna, E. irresidua, E. intestinalis, E. flavescens, E. piriformis, a E. media) a jaterní kokcidie (E. stiedae). Stupeň infekce je závislý na druhu Eimerie, množství pozřených oocyst, věku a imunitním stavu hostitele. Diagnostika je založena na flotačním vyšetření, případně na přesném určení druhu pomocí molekulárněbiologických metod. Terapie spočívá v aplikaci antikokcidik (sulfonamidů, toltrazurilu) ve vodě nebo podaných přímo do dutiny ústní. Prevence onemocnění spočívá v dobrých zoohygienických podmínkách, správně provedeném odstavu, krmné dávce a jejím složení (v obsahu vlákniny, škrobů a bílkovin), snížení stresových faktorů a v případě velkochovů nebo malochovů v podání peletovaného krmiva s obsahem kokcidiostatik.
Keywords: Eimeria; Coccidiostats; Sulfonamides; kokcidiostatika; králíci; kokcidióza; zvířata; Animals; Coccidiosis; sulfonamidy; Rabbits