Kortex telencefala, normální anatomie a migrační poruchy vývoje kortikální šedé hmoty typu kortikální heterotopie a polymikrogyrie, anatomické poznámky a zobrazení magnetickou rezonancí - Ferda, Jiří; Tupý, Radek (Česká radiologie, 2023)
Vývoj kortexu se děje postupně pomocí migrace jednotlivých neuronálních populací tak, že se vytváří laminace nejprve nejhlubší vrstvy, poté postupně migrují neurony přes ni a tvoří u neokortexu postupně jeho šest vrstev. Migrační poruchy vývoje kortexu zahrnují fokální, laminární a subkortikální formu kortikální heterotopie, lyssencefalii a mezi poruchy migrace a vrstvení kortexu patří i polymikrogyrie. Přehledová práce podává přehled o morfologii kortexu a jednotlivých typech migračních poruch a obrazu v magnetické rezonanci.
Keywords: neokortex; polymikrogyrie; Magnetic Resonance Imaging; Cerebral Cortex; Neocortex; Malformations of Cortical Development; magnetická rezonanční tomografie; Gray Matter; Humans; Polymicrogyria; lidé; šedá hmota; mozková kůra; malformace mozkové kůry