Corpus callosum a jeho atrofie v MR obraze - diferenciální diagnostika a význam pro praxi - Kavková, Anna; Keller, Jiří (Česká radiologie, 2023)
Corpus callosum (CC) je největší mozková komisura spojující levou a pravou mozkovou hemisféru. Obsahuje axony, které propojují především homotopické kortikální oblasti obou hemisfér. Konvenčním MR zobrazením je CC velmi dobře přehledné a hodnotitelné. Postižení corpus callosum lze rozdělit do tří kategorií - vrozené vady, signálové změny a atrofie. První dvě zmíněné jsou na MR většinou správně rozpoznány a zhodnoceny v popisech. Atrofie CC je naproti tomu často přehlížena a připisována pouze pokročilému věku. Může však být podmíněna celou řadou patologických stavů a reflektovat postižení jak bílé, tak šedé hmoty mozkové. K primárnímu postižení bílé hmoty a atrofii CC vedou patologické stavy podmiňující demyelinizaci a následný úbytek axonů. Atrofie CC může být také sekundárním důsledkem postižení šedé hmoty mozkové, konkrétně neuronů III. korové vrstvy, jejichž zánik je následován walleriánskou degenerací axonů projikujících skrze CC. Jelikož jsou vlákna v CC topograficky uspořádána, zánik neuronů určité korové oblasti koresponduje s úbytkem vláken v příslušném segmentu CC a výsledným obrazem je regionální atrofie CC. Článek si klade za úkol nabídnout širší pohled na problematiku atrofie CC, ukázat její pestrou diferenciální diagnostiku.
Keywords: Corpus Callosum; Neurodegenerative Diseases; Diffuse Axonal Injury; roztroušená skleróza; neurodegenerativní nemoci; difuzní axonální poranění; Diagnosis, Differential; Atrophy; Magnetic Resonance Imaging; lidé; magnetická rezonanční tomografie; Nervous System Diseases; corpus callosum; nemoci nervového systému; Humans; Multiple Sclerosis; atrofie; diferenciální diagnóza