Syndrom reverzibilní encefalopatie v zadní cirkulaci - Jandura, Jiří; Dvořáková, Radka; Hemerková, Pavlína; Ryška, Pavel (Česká radiologie, 2023)
Syndrom reverzibilní encefalopatie v zadní cirkulaci (PRES) je vzácným patologickým stavem, pro jehož diagnostiku mají zásadní význam zobrazovací metody, zejména pak magnetická rezonance, které umožní detekovat pro toto onemocnění typicky distribuované zóny vazogenního edému mozku. Vznik PRES je spojován s řadou rizikových faktorů. Kazuistika popisuje PRES u 46leté ženy, léčené v minulosti pro akutní myeloidní leukemii s četnými průvodními komplikacemi. Klinické projevy PRES většinou vznikají náhle a zahrnují řadu neurologických příznaků. Častá bývá přítomnost nekorigované hypertenzní nemoci. Léčba PRES je principiálně založena na ovlivnění základního onemocnění. Ačkoliv je obecně prognóza PRES považována za dobrou, nemusí dojít k plné úpravě zdravotního stavu a onemocnění může také skončit fatálně.
Keywords: rizikové faktory; Diagnosis, Differential; Magnetic Resonance Imaging; diferenciální diagnóza; Risk Factors; lidé středního věku; lidé; Female; Posterior Leukoencephalopathy Syndrome; Brain Edema; magnetická rezonanční tomografie; Middle Aged; syndrom zadní leukoencefalopatie; edém mozku; ženské pohlaví; Humans