Anafylaxe po pšeničné mouce vyvolaná fyzickou námahou - Potyszová, Daniela; Bělohlávková, Simona (Alergie (Praha, Print), 2023)
Anafylaxe po potravině vyvolaná fyzickou námahou je podtypem námahou indukované anafylaxe, ke které dochází pouze po požití potraviny. Nejčastější příčinnou potravinou je pšenice, konkrétně bílkovina Tri a 19 (omega-5 gliadin), reakci ale může vyvolat i lipid transfer protein nebo glutenin s vysokou molekulární hmotností a další. Nelze opomíjet možnou roli dalších kofaktorů (např. alkohol nebo nesteroidní protizánětlivé léky) podílejících se na rozvoji reakce. Představujeme případ muže, který byl k alergologickému vyšetření odeslán po anafylaktické reakci, kdy byla jako spouštěcí alergen podezírána meruňková marmeláda. Důsledná anamnéza vedla k suspekci na námahou indukovanou anafylaxi po požití pšenice, laboratorní vyšetření diagnózu potvrdilo.
Keywords: Triticum; Male; Gliadin; gliadin; pšenice; Physical Exertion; mužské pohlaví; potravinová alergie; Food Hypersensitivity; lidé; alergie vyvolané cvičením; Humans; tělesná námaha; anafylaxe; Anaphylaxis; Exercise-Induced Allergies; lidé středního věku; Tri a 19; Middle Aged