Efekt dupilumabu u pacientů s chronickou rinosinusitidou s polypy s komorbidní alergickou rinitidou - Knížek, Zdeněk (Alergie (Praha, Print), 2023)
Chronická rinosinusitida s nosními polypy je chronické, zánětlivé onemocnění nosní dutiny a vedlejších dutin nosních neznámé etiopatogeneze. Řadí se mezi zánětlivá onemocnění typu 2. U pacientů pozorujeme časté komorbidity, jako např. astma, aspirinem exacerbovanou respirační nemoc nebo alergickou rinitidu. Alergická rinitida (AR) může u těchto pacientů akcentovat zánětlivou odpověď 2. typu, a vést tak k horší kontrole onemocnění. Dupilumab je monoklonální protilátka, která zamezuje zánětlivé odpovědi 2. typu pomocí blokace receptoru IL-4-alfa. U pacientů s těžkým stupněm chronické rinosinusitidy s polypy vedl dupilumab v našem souboru pacientů ke zlepšení kvality života (SNOT-22 zlepšen v průměru o 42,8), k redukci velikosti nosních polypů (v průměru o 2,26 dle skóre nosní polypózy), ke zlepšení čichu (v průměru o 5,8 dle testu parfémovaných fixů) a ke zmírnění příznaků komorbidního astmatu (v průměru o 3,6 dle testu kontroly astmatu). Pacienti s komorbidní alergickou rinitidou byli mladšího věku, podstoupili více sinonazálních výkonů, a horší kvalitu života, nicméně rozdíl v porovnání s pacienty bez komorbidní alergické rinitidy nebyl statisticky signifikantní. Při analýze překryvných symptomů tohoto onemocnění a alergické rýmy udaných ve SNOT-22 došlo ve skupině s komorbidní rýmou ke zmírnění potřeby smrkat o 2,4 (ve skupině bez komorbidity o 3,2, p = 0,454), kýchání o 0,9 (1,2; p = 0,491), sekrece z nosu o 2,5 (3,2, p = 0,379) a ucpání nosu o 2,6 (3,8; p = 0,260).
Keywords: Female; Quality of Life; Antibodies, Monoclonal, Humanized; kvalita života; Receptors, Interleukin-4; mužské pohlaví; Retrospective Studies; retrospektivní studie; Humans; receptory interleukinu-4; Rhinitis, Allergic, Perennial; celoroční alergická rýma; Nasal Polyps; humanizované monoklonální protilátky; lidé; rinosinusitida; Dupilumab; chronická nemoc; Rhinosinusitis; ženské pohlaví; Chronic Disease; nosní polypy; Male