Vražda, samovražda, nehoda? Psychologicko-psychiatrická kazuistika - Heretik, Anton; Heretiková Marsalová, Andrea (Česká a slovenská psychiatrie, 2023)
34-ročná žena zomrela počas resuscitácie, krátko po nájdení v ranných hodinách v prístave. Bezprostrednou príčinou smrti menovanej bola tuková embólia, ktorá bola potvrdená masívne v pľúcach, mozgu a obličkách, po pádoch na tvrdý podklad. Rodinná anamnéza bola bez neuropsychiatrickej či kriminálnej záťaže. Obeť sa vo veku od 15 do 28 rokov venovala modelingu a cestovala po celom svete, mala intenzívny sexuálny život, rekreačne užívala drogy. Potom došlo ku zmene spirituálnej orientácie, stala sa členkou Apoštolskej cirkvi, prijala krst, vieru šírila medzi blízkymi. V posledných týždňoch mala spirituálnu krízu, riešila vnútorný konflikt medzi apoštolskou, katolíckou vierou a scientológiou. Nikde nebola u psychológa, alebo psychiatra. Vzhľadom na zmeny nálady (anxiózne-depresívna), sociability (stiahnutie sa), bizarnosti v správaní a myslení sme stav uzavreli ako schizoafektívnu psychózu. Analyzovali sme 3 motivačné alternatívy: 1) sebazabitie v psychotickom stave, 2) smrť v dôsledku súhry nešťastných náhod a psychózy, 3) smrť zavinením cudzej osoby. Diskutuje sa psychopatologický výklad náboženských zážitkov.
Keywords: Embolism, Fat; příčina smrti; motivace; psychotické poruchy; sexuální partneři; dospělí; lidé; embolie tuková; Psychotic Disorders; Cause of Death; ženské pohlaví; Fatal Outcome; náboženství a psychologie; Suicide, Completed; Adult; Sexual Partners; fatální výsledek; dokonaná sebevražda; vražda; Religion and Psychology; Humans; Motivation; Homicide; Female