Léčba nádorů plic s řídicími mutacemi – nové molekuly a indikace - Zemanová, Milada; Zemanová, Petra (Onkologická revue, 2023)
Nemalobuněčný karcinom plic (non-smaii cell lung cancer, NSCLC) tvoří 85 % všech plicních nádorů a nadále zaujímá čelní příčky v příčinách úmrtí na nádorová onemocnění. V posledních dvou dekádách do terapie lokálně pokročilého nebo metastazujícího NSCLC vstoupila cílená léčba, která významně změnila léčebné paradigma tohoto nádorového onemocnění. Molekulárně cílená léčba vede k významnému prodloužení celkového přežití pacientů s diagnózou pokročilého NSCLC. Terapeuticky cílených přípravků rychle přibývá a jeden z nich již figuruje v indikaci adjuvantní léčby po operaci plicního karcinomu se senzitivní mutací EGFR.
Keywords: mutace; geny erbB-1; Carcinoma, Non-Small-Cell Lung; nemalobuněčný karcinom plic; Genes, erbB-1; Molecular Targeted Therapy; cílená molekulární terapie; Genes, erbB-2; anaplastická lymfomová kináza; Mutation; lidé; Anaplastic Lymphoma Kinase; protoonkogenní proteiny B-Raf; geny erbB-2; Humans; Proto-Oncogene Proteins B-raf