Amivantamab – lékový profil - Roubec, Jaromír (Onkologická revue, 2023)
V přehledovém článku jsou uvedena data ze studie CHRYSALIS týkající se účinné látky amivantamab v léčbě nemalobuněčného karcinomu plic s mutací genu pro receptor epidermálního růstového faktoru (epidermal growth factor receptor, EGFR), a to s inzercí v exonu 20. Na podkladě dosavadních prognostických faktorů jsou známa data o přežití z reálné praxe současné léčby. Primárním cílem ve studii byla celková četnost odpovědí, hodnocená nezávislou centrální revizní komisí. Jsou uvedeny výsledky hodnocení a účinnost u 89 pacientů, trvání léčebné odpovědi a protinádorová aktivita amivantamabu u všech studovaných subtypů mutací. Výsledky jsou prezentovány v tabulkách a grafech. Na podkladě výsledků studie CHRYSALIS byl amivantamab schválen Evropskou lékovou agenturou v prosinci 2021 k léčbě dospělých pacientů s pokročilým nemalobuněčným karcinomem plic s aktivační mutací, inzercí v exonu 20 EGFR, v monoterapii, po selhání léčby na bázi platiny.
Keywords: Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; epidermální růstový faktor; nemalobuněčný karcinom plic; Humans; Drug Therapy; amivantanab; imunoglobulin G; Carcinoma, Non-Small-Cell Lung; Gain of Function Mutation; klinická studie jako téma; Clinical Studies as Topic; výsledek terapie; farmakoterapie; lidé; humanizované monoklonální protilátky; nežádoucí účinky léčiv; Epidermal Growth Factor; Antibodies, Monoclonal, Humanized; studie CHRYSALIS; Treatment Outcome; aktivační mutace; Immunoglobulin G