Současná doporučení pro antiemetickou profylaxi – souhrn - Vrána, David (Onkologická revue, 2023)
Správně indikovaná antiemetická profylaxe zásadním způsobem zvyšuje compliance pacientů s protinádorovou léčbou a současně zvyšuje jejich kvalitu života. Současná doporučení vycházejí ze stratifikace chemoterapeutik (chemoterapeutických režimů) do čtyř skupin podle emetogenního potenciálu. Obvyklým doporučením pro vysoce emetogenní režimy je v současnosti čtyřkombinace setronu, inhibitoru receptoru NK1, kortikosteroidu a olanzapinu. V případě středně emetogenních chemoterapeutik je obvykle setron s kortikosteroidem dostatečný a u nízce emetogenních režimů doporučujeme setron nebo metoclopramid jako jednorázovou profylaxi. V žádném případě bychom neměli zapomínat ani na antiemetickou profylaxi v průběhu radioterapie.
Keywords: olanzapin; antiemetika; Humans; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; Metoclopramide; Olanzapine; metoklopramid; Antiemetics; Serotonin 5-HT3 Receptor Antagonists; antagonisté neurokininových receptorů typu 1; Neurokinin-1 Receptor Antagonists; Medication Therapy Management; lidé; nežádoucí účinky léčiv; Quality of Life; Adrenal Cortex Hormones; hormony kůry nadledvin; antagonisté serotoninových receptorů 5-HT3; kvalita života; management farmakoterapie