Sacituzumab govitecan v léčbě triple negativního karcinomu prsu - Rozsypalová, Aneta; Dvořák, Josef (Onkologická revue, 2023)
Sacituzumab govitecan představuje novou terapeutickou možnost v léčbě triple negativního karcinomu prsu. Jedná se o konjugát protilátka—léčivo. Monoklonální protilátka je namířena proti antigenu Trop-2 a na svém povrchu nese navázané malé molekuly SN-38, které po hydrolytickém rozštěpení vazby inhibují topoizomerázu I. To vede k poškození DNA a následné apoptóze a smrti buňky. Registrace sacituzumab govitecanu v léčbě metastazujícího triple negativního karcinomu prsu se opírá o data studie ASCENT, kde ve druhé nebo vyšší linii bylo prokázáno významné zlepšení přežití bez progrese a celkové přežití v rameni se sacituzumab govitecanem oproti chemoterapii.1 O úhradě z veřejného zdravotního pojištění v rámci České republiky se jedná.
Keywords: humanizované monoklonální protilátky; lidé; Humans; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; nežádoucí účinky léčiv; triple-negativní karcinom prsu; klinická studie jako téma; Triple Negative Breast Neoplasms; DNA Topoisomerases, Type I; Immunoconjugates; sacituzumab govitecan; Clinical Studies as Topic; Antibodies, Monoclonal, Humanized; imunokonjugáty; studie ASCENT; DNA-topoisomerasy I