Syndrom vyhoření a psychická odolnost pracovníků nízkoprahových zařízení pro uživatele drog - Kovářová, Tereza; Charvát, Miroslav (Adiktologie v preventivní a léčebné praxi, 2023)
Východiska. Pracovníci nízkoprahových služeb pro uživatele drog mohou být vzhledem ke své pracovní náplni ohroženi syndromem vyhoření, projevujícím se kognitivním i emočním vyčerpáním. Psychická odolnost je jedním z protektivních faktorů rozvoje syndromu vyhoření. Z výsledků výzkumů a studií je patrná negativní korelace mezi těmito konstrukty. Cíle. Cílem výzkumu bylo zmapování syndromu vyhoření pracovníků nízkoprahových služeb pro uživatele drog a nalezení souvislostí mezi tímto jevem a konstrukty psychické odolnosti. Metody. Výzkumným designem bylo online dotazníkové šetření. Testová baterie zahrnovala metody Maslach Burnout Inventory (MBI), Copenhagen Burnout Inventory (CBI), Dotazník obecné vlastní efektivity (DOVE), Sense of Coherence (SOC) a několik otázek vlastní konstrukce včetně otevřených otázek zpracovávaných kvalitativní analýzou. Soubor. Výzkumu se zúčastnilo 94 pracovníků nízkoprahových služeb pro uživatele drog. Z toho bylo 74 žen (79 %) a 20 mužů (21 %). Výsledky | Celkem 51 pracovníků bylo označeno za vyhořelé alespoň v jedné subškále některého z dotazníků, přičemž 21 respondentů označují za vyhořelé obě metody zároveň. Výsledky ukazují signifikantní negativní korelaci mezi skórem SOC a CBI i škálami emočního vyčerpání a depersonalizace dotazníku MBI. Skór DOVE vykazuje signifikantní negativní korelaci pouze se skórem CBI. Závěry. Konstrukty psychické odolnosti negativně korelují se syndromem vyhoření. Uvedené souvislosti a navazující kvalitativní zjištění mohou motivovat manažery nízkoprahových služeb k investování do programů zaměřených na rozvoj psychické odolnosti pracovníků v rámci prevence syndromu vyhoření.