Maternal and fetal outcomes in subsequent pregnancies of patients who underwent Acar-style conservative surgery for placenta accreata spectrum - Şengül, N; Yağbasan, F; Acar, A (Česká gynekologie, 2023)
Cíl: Tato studie si klade za cíl porovnat mateřské a fetální výsledky u následujících těhotenství pacientek, které podstoupily konzervativní (fertilitu šetřící) operaci placenta accreta spektra (PAS) a současných těhotenství pacientek po předchozím císařském řezu. Jeho cílem je zhodnotit proveditelnost konzervativní operace. Metody: Studie byla provedena v období od ledna 2011 do září 2021 na Porodnicko-gynekologické klinice Necmettin Erbakan University Meram Medical University Hospital. Soubory pacientek, které podstoupily segmentální resekci dělohy s diagnózou PAS a poté znovu otěhotněly a které podstoupily císařský řez, byly retrospektivně naskenovány z nemocničního systému elektronických záznamů pacientek bez diagnózy PAS, ale s alespoň jednou předchozí anamnézou. Císařský řez. Výsledky: Gestační týden, porodní hmotnost, intrauterinní růstová retardace a hodnoty APGAR byly porovnány s ohledem na výsledky plodu a mezi těmito dvěma skupinami nebyl nalezen žádný statisticky významný rozdíl. Sedm pacientek ve studijní skupině a jedna pacientka v kontrolní skupině vyžadovalo poporodní transfuzi (p = 0,026), infekce močových cest byly častější u pacientek s PAS v anamnéze (p = 0,038). Závěr: I když je císařský řez standardní léčebnou metodou v případech anomálie placentární invaze, konzervativní (uterus šetřící) operace se zdá být použitelná u pacientek s fertilitou i přes chirurgické komplikace. Konzervativní operace typu acar je důležitá jak z hlediska zachování fertility u PAS.
Keywords: výsledek těhotenství; prognóza; dospělí; Prognosis; Cesarean Section; porodnické chirurgické výkony; lidé; Female; Pregnancy; Pregnancy Outcome; těhotenství; placenta accreta; Placenta Accreta; Obstetric Surgical Procedures; Adult; ženské pohlaví; císařský řez; Humans