Factors related to maternal mortality rate in covid-19 patients - a cross-sectional study from an Indonesian covid-19 referral hospital - Azizah, S; Mustika, P. A; Widjaya, N; Irwinda, R; Harzif, K. A; Priyatini, T; Maidarti, M; Dilmy, F. A. M; Silvana, V; Teguh, C; Rivai, T. A; Djuliannisaa, Z; et al. (Česká gynekologie, 2023)
Východiska: Pandemie covidu-19 může způsobit závažné klinické projevy u zranitelné populace, jako jsou těhotné ženy. Podle Indonéské asociace porodnictví a gynekologie (POGI) dosáhl počet úmrtí matek v důsledku covidu-19 od dubna 2020 do dubna 2021 3 % a od vzniku delta varianty covidu-19 vzrostl na 9 %. Tento výzkum byl navržen tak, aby identifikoval faktory spojené s úmrtností těhotných žen s covidem-19. Materiál a metody: Jednalo se o průřezovou studii využívající sekundární data shromážděná od června 2020 do srpna 2021. Studie byla provedena v Universitas Indonesia Hospital, národní referenční nemocnici pro covid-19. Hodnotila se charakteristika pacientky, profil těhotenství, komorbidity, laboratorní výsledky, RTG vyšetření hrudníku, možnosti léčby a závažnost symptomů. Kromě toho byla provedena bivariační analýza dat pomocí SPSS. Výsledky: Ze 114 výzkumných subjektů sedm pacientek (6,1 %) zemřelo a 107 pacientek (93,9 %) přežilo. Riziko úmrtnosti významně (p < 0,05) souviselo s věkem pacientky, délkou hospitalizace, gestačním věkem, závažností covidu-19, hladinou hemoglobinu, počtem leukocytů, počtem krevních destiček, lymfocytů, hladinami D-dimerů, C-reaktivním proteinem, transaminázovými enzymy, močovinou, kreatininem, eGFR, sodíkem, draslíkem a prokalcitoninem. Kromě toho byly také prokázány významné rozdíly (p < 0,05) související s úmrtností matek v přítomnosti komorbidit (diabetes 2. typu, městnavé srdeční selhání, ischemická choroba srdeční/akutní koronární syndrom a infekce močových cest) a při užívaní steroidů a tocilizumabu. Závěr: S úmrtností těhotných žen na covid-19 jsou významně spojeny různé faktory. Tato studie může tvořit základ pro další studie s větším počtem subjektů, modifikovat hodnocení a management těhotných žen s covidem-19 a následně snížit úmrtnost těhotných žen.
Keywords: rizikové faktory; průřezové studie; Pregnancy; Cross-Sectional Studies; Indonesia; těhotenství; statistika jako téma; Indonésie; lidé; Female; Pregnancy Complications; ženské pohlaví; komplikace těhotenství; Risk Factors; Statistics as Topic; Humans; COVID-19