Implementace ERAS protokolu v gynekologii a onkogynekologii - zhodnocení pilotní studie - Brtnický, Tomáš; Malecová, Markéta; Koliba, Peter; Hubka, Petr; Sládková, Petra; Hodyc, Daniel; Škodová, Magdalena; Zikán, Michal (Česká gynekologie, 2023)
Cíl: Popis průběhu implementace a vyhodnocení úspěšnosti dodržování doporučených postupů ERAS protokolu v podmínkách českého zdravotnictví. Soubor a metodika: Do studie bylo zařazeno celkem 163 pacientek od března do září 2022, tedy celkem 7 měsíců. Pacientky byly podle typu operačního výkonu rozřazeny do tří skupin. Klinický protokol: Onkogynekologie, hysterektomie a laparoskopie. Implementace probíhala ve třech fázích (příprava, samotná implementace protokolu a vyhodnocení). Výsledky a závěry: Hlavním hodnotícím kritériem byla míra dodržování jednotlivých doporučení (tzv. adherence). Ve všech třech skupinách byla souhrnná adherence 90 % a více. Koncept ERAS jsme na základě pilotních výsledků na našem pracovišti vyhodnotili jako dobře implementovatelný nástroj pro gynekologická pracoviště v podmínkách českého zdravotního systému.
Keywords: Patient Compliance; Management Audit; pilotní projekty; urychlená pooperační rehabilitace; Gynecologic Surgical Procedures; adherence pacienta; audit řízení; Pilot Projects; lidé; Female; Practice Guidelines as Topic; ženské pohlaví; gynekologické chirurgické výkony; Humans; Enhanced Recovery After Surgery; směrnice pro lékařskou praxi jako téma