Syndrom křehkosti aneb co je dobré vědět před operací srdce - Smolák, Petr; Gofus, Ján; Voborník, Martin; Děrgel, Martin; Timbilla, Salifu; Maťátko, Martin; Marcinov, Samuel; Manďák, Jiří; Vojáček, Jan (Cor et Vasa (Brno), 2023)
Syndrom křehkosti je klinický syndrom, ve kterém jsou přítomny tři nebo více z následujících kritérií: neúmyslný úbytek hmotnosti 4,5 kg (10 liber) za poslední rok, pacientem udávaná vyčerpanost, slabá svalová síla úchopu, pomalá rychlost chůze a snížená fyzická aktivita. Prevalence křehkosti u kardiochirurgických pacientů je podle dostupných studií od 4,1 % do 46 %. Je spojený s výskytem sarkopenie a osteoporózy. Pro diagnostiku v kardiochirurgii je vhodný nástroj Edmonton Frail Scale, který je vyvinut pro negeriatrické specialisty a poskytuje informace ohledně závislosti pacienta na okolí, znalost zvládání běžných denních aktivit a úrovně fyzické zdatnosti. Existuje široká škála dalších nástrojů k hodnocení. Syndrom křehkosti je nezávislý rizikový faktor zvýšené morbidity, mortality a prodloužené doby hospitalizace po kardiochirurgické operaci. Tito pacienti mají vysoké riziko neúspěchu zvoleného terapeutického postupu. Základem péče o rizikové pacienty je screening a prevence vzniku syndromu křehkosti. Dá se mu předejít dostatečnou fyzickou aktivitou, zdravým životním stylem a pravidelným kognitivním tréninkem.
Keywords: kardiochirurgické výkony; Cardiac Surgical Procedures; pohybová aktivita; Sarcopenia; Osteoporosis; Motor Activity; Humans; Frailty; křehkost; lidé; sarkopenie; osteoporóza