Comparison of cyanoacrylate agents VariClose® and VenaSealTM in the treatment of insufficient saphenous veins - Baláž, Peter; Rokošný, Slavomír; Whitley, A (Cor et Vasa (Brno), 2023)
Úvod: Cílem této studie bylo porovnat dva systémy uzavírání žil kyanoakrylátovým lepidlem, VenaSealTM a VariClose®, v léčbě povrchové žilní insuficience. Metody: Byla provedena retrospektivní analýza pacientů léčených od dubna 2018 do dubna 2022 kyanoakrylátovými lepidly pro insuficienci povrchových žil dolních končetin v jednom centru. Výsledky: Systém VariClose® byl použit u 27 pacientů (30 žil) a systém VenaSealTM u 97 pacientů (125 žil). Medián sledování pacientů léčených systémy VariClose® a VenaSealTM dosahoval 267 (IQR 223) a 201 (IQR 280) dnů. Po roce došlo k rekanalizaci u 11 žil léčených systémem VariClose® a u 5 žil léčených systémem VenaSealTM. Míra okluze odhadnutá Kaplanovou-Meierovou metodou v 30, 90, 180 a 360 dnech činila pro žíly léčené systémem VariClose® 100 %, 96 %, 83 % a 42 % a pro žíly léčené systémem VenaSealTM 100 %, 98 %, 96 % a 91 % (p < 0,01). Závěr: Systém VenaSealTM měl významně lepší míru okluze než systém VariClose®.
Keywords: Kaplan-Meier Estimate; žilní insuficience; výsledek terapie; Kaplanův-Meierův odhad; lidé; vény; vena saphena; Veins; Treatment Outcome; Vascular Closure Devices; VariClose; kyanoakryláty; zařízení na uzavírání cév; retrospektivní studie; Cyanoacrylates; varixy; Saphenous Vein; Venous Insufficiency; Varicose Veins; Retrospective Studies; VenaSealTM; Humans