Prevalence and predictors of pacemaker dependency: Data from a cardiac centre registry in Iraq - Abdullah, Haitham Ali; Al-Mossawi, Ali; Al-Iqabby, Kasim Abbas Ismail (Cor et Vasa (Brno), 2023)
Kontext: Závislost na kardiostimulátoru, kterou lze obecně definovat jako důsledek nedostatečného nebo chybějícího intrinsického pacientova srdečního rytmu, může mít nebezpečné následky při poruchách rytmu, jež mohou ovlivnit fungování kardiostimulátoru. Cíle: Zjistit prevalenci závislosti na kardiostimulátoru u pacientů s trvalým kardiostimulátorem a analyzovat jednotlivé faktory, které mohou vznik závislosti ovlivnit. Dělení pacientů na ty se závislostí versus bez závislosti na kardiostimulátoru významně ovlivňuje jejich léčbu. Pacienti a metoda: Do průřezové studie bylo zařazeno 400 pacientů s trvalým kardiostimulátorem pro různé bradyarytmické poruchy. Pacienti docházeli v rámci sledování od listopadu 2013 do srpna 2014 na specializované kardiochirurgické pracoviště Ibn Al-Bitar Specialized Center. Vyšetření případné závislosti na kardiostimulátoru se provádělo snížením základní stimulované frekvence na 30 tepů/min, přičemž se současně pozorně sledovala přítomnost intrinsického rytmu i rozvoj symptomů souvisejících s tzv. underpacingem. Všechny údaje potřebné pro náš výzkum se získávaly prostřednictvím dotazníku, programování a předchozích údajů o pacientovi. Závěr: Závislost na kardiostimulátoru byla zjištěna u 17 % zařazených pacientů. Nejvýznamnějšími proměnnými ovlivňujícími incidenci závislosti byly základní rytmus před implantací a celková doba stimulace. Demografické charakteristiky pacientů se závislostí na kardiostimulátoru nesouvisely. Nebyl ani prokázán žádný vztah mezi závislostí na kardiostimulátoru a způsobem stimulace, režimem frekvenčně reagující stimulace, případně dobou od implantace.
Keywords: Heart Rate; kardiostimulátor; průřezové studie; lidé; Cross-Sectional Studies; prevalence; bradykardie; srdeční frekvence; Cardiac Pacing, Artificial; Humans; Prevalence; kardiostimulace umělá; Bradycardia; Pacemaker, Artificial; Závislost na kardiostimulátoru