Individuální farmakokinetické modelování a terapeutické monitorování léků - Kořístková, Blanka (Klinická farmakologie a farmacie, 2023)
Terapeutické monitorování léků umožňuje úpravu dávkování u pacienta na základě stanovení koncentrace léčiva v krvi. Software pro farmakokinetické modelování umožňuje predikovat průběh koncentrací při pravidelném i nepravidelném dávkování, při nestandardních odběrových časech, před dosažením ustáleného stavu nebo při měnící se funkci eliminačních orgánů, zejména ledvin. Příčinou neočekávaných výsledků může být chyba odběru (při odběru ze stejného místa, jako je léčivo aplikováno, nebo odběru z centrálního žilního katétru), neúplná léková anamnéza při změnách dávkování před odběrem, chybějící informace o použití nasycovací dávky, nebo léková interakce. Specifickým případem je podávání léčiva dialyzovaným pacientům, kdy při intermitentní dialýze je nezbytná výrazná redukce dávek, zatímco u kontinuální dialýzy je dávkování úměrné hodnotám sérového kreatininu. Ke správné interpretaci výsledků jsou nezbytné správné a úplné vstupní údaje pacienta a zejména správná dávková anamnéza.
Keywords: léčivé přípravky; Biomarkers, Pharmacological; Humans; farmakokinetická analýza; lidé; Specimen Handling; odběr biologického vzorku; Pharmacokinetics; biomarkery farmakologické; farmakokinetika; Pharmaceutical Preparations; Drug Monitoring; monitorování léčiv