Terapie kmenovými buňkami při léčbě chronické končetinu ohrožující ischemie u diabetiků - Sojáková, Dominika; Husáková, Jitka; Fejfarová, Vladimíra; Wosková, Veronika; Němcová, Andrea; Jarošíková, Radka; Dubský, Michal (Vnitřní lékařství, 2023)
Autologní buněčná terapie je už řadu let využívána u pacientů s chronickou končetinu ohrožující ischemií. Byly publikovány četné studie a metaanalýzy, které posuzovaly benefity terapie a představily i její nové možnosti. Kromě standardně využívaných zdrojů kmenových buněk (kostní dřeně a periferní krve) se otevírají nové možnosti využití jiných alternativ - různých typů tkání. Stále však přetrvává otázka porovnání účinků jednotlivých typů buněk a jejich aplikace. Velmi zajímavé jsou i možnosti kombinované terapie hyperbarickou oxygenoterapií společně s buněčnou terapií. Dle zkušenosti našeho pracoviště je autologní buněčná terapie efektivní metoda s nízkým počtem nežádoucích událostí.
Keywords: Diabetic Foot; Stem Cell Transplantation; Angioplasty; Diabetes Mellitus, Type 2; Amputation, Surgical; lidé; autologní transplantace; Chronic Limb-Threatening Ischemia; Transplantation, Autologous; transplantace kmenových buněk; diabetická noha; Hyperbaric Oxygenation; amputace; diabetes mellitus 2. typu; chronická kritická ischemie končetin; hyperbarická oxygenace; angioplastika; Humans