Point-of-care ultrasonografia (POCUS): revolúcia v bežnej dennej praxi internistu? - Smaha, Juraj; Falat, Jakub; Shevchuk, Anzhelika; Kužma, Martin; Jackuliak, Peter; Payer, Juraj (Vnitřní lékařství, 2023)
Point-of-care ultrasonografia (POCUS) predstavuje formu ultrasonografie, keď ošetrujúci lekár vykonáva ultrasonogra- fické vyšetrenie pri lôžku pacienta v reálnom čase, čo mu umožňuje hodnotiť aj dynamické zmeny USG obrazu a nálezy priamo korelovať so symptómami pacienta. Lekár vykonávajúci POCUS má zvyčajne na mysli konkrétnu klinickú otázku, ktorú si chce sonografickým vyšetrením zodpovedať. POCUS má potenciál zefektívniť diagnostiku, liečbu, monitoring a skríning mnohých ochorení u interne chorých pacientov, jeho postavenie v rámci vnútorného lekárstva však zatiaľ nie je jasne zadefinované. Článok sa venuje potenciálnym výhodám POCUS-u v kontexte vnútorného lekárstva, dátam o využití POCUS-u v reálnej klinickej praxi relevantnej pre internistu a dátam o využití tzv. vreckových USG prístrojov.
Keywords: ascites; Pleural Effusion; periferní katetrizace; žilní tromboembolie; Venous Thromboembolism; Aortic Aneurysm, Abdominal; močové ústrojí; Ascites; vyšetření u lůžka; hemodynamické monitorování; ultrasonografie; plíce; Humans; Urinary Tract; pleurální výpotek; Heart; Ultrasonography; aneurysma břišní aorty; Hemodynamic Monitoring; Catheterization, Peripheral; Thoracentesis; thorakocentéza; Lung; srdce; lidé; Point-of-Care Systems