Vnútrohrudná infekcia vyvolaná baktériou Delftia acidovorans - Sučík, Martin; Rosoľanka, Róbert; Bánovčin, Peter; Lipták, Peter; Vážanová, D; Nosáková, Lenka (Vnitřní lékařství, 2023)
Delftia acidovorans je gramnegatívna aeróbna tyčinkovitá baktéria. Ochorenia u ľudí vyvoláva len raritne. Spôsobuje predovšetkým nozokomiálne nákazy, opisované častejšie u imunokompromitovaných pacientov v rámci všetkých vekových skupín. V odbornej literatúre bolo v posledných rokoch publikovaných niekoľko prípadov, v rámci ktorých sa uplatnila pri vzniku infekcií postihujúcich rôzne orgánové systémy. S ohľadom na častú rezistenciu voči aminoglykozidom a polymyxínom, ktoré mnohokrát slúžia ako záchranné liečivá pri komplikovaných infekciách gramnegatívnymi baktériami, nastáva nevyhnutne potreba jej rýchlej identifikácie s následne správne zvolenou liečbou. V kazuistike opisujeme prípad pacientky s rozsiahlym fluidothoraxom hrudníka v dôsledku infekcie baktériou Delftia acidovorans a sumarizujeme aktuálne dostupné informácie o infekciách spôsobených týmto zriedkavým patogénom.
Keywords: mikrobiologické techniky; Pleural Effusion; Delftia acidovorans; komorbidita; Tomography, X-Ray Computed; Microbiological Techniques; Middle Aged; Meropenem; ženské pohlaví; Humans; Comorbidity; pleurální výpotek; lidé středního věku; meropenem; empyém pleurální; počítačová rentgenová tomografie; Female; Empyema, Pleural; lidé