Malnutrice u chronického jaterního onemocnění - Ryšánková, Marie; Šatný, Marek (Vnitřní lékařství, 2023)
Malnutrice je častým jevem u pokročilého chronického jaterního onemocnění negativně ovlivňující prognózu pacientů stran morbidity i mortality. Etiopatogeneze je multifaktoriální a zahrnuje nedostatečný příjem potravy, malabsorpci, alteraci metabolismu směrem ke katabolismu a zvýšený energetický výdej. V diagnostice se užívají pečlivý odběr anamnézy, fyzikální vyšetření, laboratorní odběry, základní biometrická měření, funkční svalové testy a stále častěji též CT vyšetření stanovující množství svalové hmoty. V terapii hrají roli dostatečný příjem základních živin, minerálů a mikronutrientů, kterého lze dostáhnout úpravou diety, perorálními nutričními suplementy či sondovou enterální výživou. Ve vybraných případech může být nutná parenterální nutriční podpora. Cílem tohoto článku je shrnout současné poznatky o patogenezi malnutrice u populace pacientů s chronickým jaterním onemocněním a poskytnout přehled doporučených metod diagnostiky a léčby.
Keywords: Eating; nemoci jater; Malabsorption Syndromes; Lipid Metabolism Disorders; Glucose Metabolism Disorders; Malnutrition; Nutritional and Metabolic Diseases; nutriční terapie; lidé; nutriční podpora; poruchy metabolismu lipidů; podvýživa; Nutrition Therapy; poruchy metabolismu glukózy; přijímání potravy; Nutrients; živiny; Liver Diseases; nemoci výživy a metabolismu; chronická nemoc; Nutritional Support; malabsorpční syndromy; Chronic Disease; Humans