Co je nového v endokrinologii? - Kršek, Michal (Vnitřní lékařství, 2023)
Článek informuje o vybraných novinkách v klinické endokrinologii. Část věnovaná endokrinologii shrnuje především pokroky v medikamentózní léčbě hypofyzárních onemocnění, zejména Cushingova syndromu a akromegalie. Krátce jsou zmíněny inovované doporučené postupy pro management Cushingova syndromu. V sekci věnované štítné žláze je uvedena informace o ETA konsenzu o indikacích pooperační léčby diferencovaného karcinomu štítné žlázy radiojódem a informace o nové léčbě endokrinní orbitopatie monoklonální protilátkou proti 1. typu IGF receptoru teprotumumabem. Rozsáhlejší část článku je věnována novým doporučením pro management incidentalomů nadledvin publikovaným v letošním roce. Nakonec je krátce zmíněna recentně publikovaná studie TRAVRSE studující kardiovaskulární bezpečnost substituční léčby testosteronem u mužů s hypogonadismem.
Keywords: nádory štítné žlázy; Cushingův syndrom; Hormone Replacement Therapy; teprotumumab; akromegalie; testosteron; lidé; nadledviny; hormonální substituční terapie; Thyroid Neoplasms; Acromegaly; Adrenal Glands; Cushing Syndrome; Incidental Findings; Testosterone; humanizované monoklonální protilátky; Antibodies, Monoclonal, Humanized; náhodný nález; Humans