Imunoterapie u nádorů ledvin - Ondrušková, Andrea; Študentová, Hana (Urologie pro praxi, 2023)
Zhoubné nádory ledvin jsou častým maligním onemocněním a Česká republika zaujímá přední příčky četnosti výskytu v Evropě. Možnosti terapie tohoto onemocnění v posledních letech velmi pokročily. Ke klesající morbiditě a zlepšující se délce přežití přispěl jak rozvoj moderních metod chirurgie, tak významně přispěla terapie tyrosinkinázovými inhibitory (TKI). Velký pokrok byl zaznamenán se zařazením imunoterapie do schémat léčby tohoto onemocnění. Tento článek se zabývá možnostmi imunoterapie samotné, kombinované, ale i kombinací imunoterapie s TKI.
Keywords: nádory ledvin; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; Immune Checkpoint Inhibitors; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; Clinical Trials as Topic; Antibodies, Monoclonal, Humanized; inhibitory kontrolních bodů; Humans; lidé; imunoterapie; humanizované monoklonální protilátky; Immunotherapy; Kidney Neoplasms; analýza přežití; klinické zkoušky jako téma; Survival Analysis