Atopická dermatitida a oční komplikace - Benáková, Nina (Dermatologie pro praxi, 2023)
Mezi komorbidity atopické dermatitidy patří postižení očního povrchu, především atopická keratokonjunktivitida (jejímž signálem může být ekzém víček a pruritus), keratokonus, katarakta, glaukom a odchlípení sítnice, jež mohou vést k vážnému a trvalému poškození zraku. Dermatolog může být prvním, kdo u svých pacientů s atopickou dermatitidou na oční komorbidity pomyslí. Včasná detekce očního postižení umožňuje včasnou léčbu, a tak může zabránit progresi a vzniku komplikací. V textu je podrobně probrána role dermatologa. Mezioborová spolupráce dermatologa a oftalmologa, případně alergologa, je velmi žádoucí.
Keywords: Dermatitis, Atopic; Humans; nemoci očních víček; komorbidita; keratokonjunktivitida; Comorbidity; Keratoconjunctivitis; atopická dermatitida; Eyelid Diseases; lidé