Kazuistika z praxe - pemphigus foliaceus - Cabalová, Paulína (Dermatologie pro praxi, 2023)
Pemphigus foliaceus je poměrně vzácným onemocněním patřícím mezi bulózní dermatózy skupiny pemphigu. Jedná se skupinu autoimunitních kožních onemocnění, kde patofyziologickým mechanismem jejich vzniku je tvorba autoprotilátek proti proteinům ve struktuře desmozomů keratinocytů. Dle typu protilátek se jednotlivé subtypy pemphigu manifestují na kůži, sliznicích, nebo v obou lokalizacích současně. Klinické projevy jednotlivých subtypů mají svoji typickou morfu i predilekční lokalizaci, které společně s komplexním histopatologickým a zejména imunofluorescenčním vyšetřením nabízí poměrně přesnou diagnostiku onemocnění. Autorka popisuje případ pacientky s typickými projevy pemphigus foliaceus úspěšně léčené konvenčními imunosupresivy s výbornou terapeutickou odpovědí.
Keywords: pemfigus; vezikulobulózní nemoci kůže; lidé; Pemphigus; senioři; Female; Immunosuppressive Agents; Aged; imunosupresiva; Adrenal Cortex Hormones; hormony kůry nadledvin; ženské pohlaví; Skin Diseases, Vesiculobullous; Humans