Proč je lepší kombinace statinu s ezetimibem než vysoce intenzivní monoterapie statinem u diabetiků s velmi vysokým kardiovaskulárním rizikem? (Subanalýza studie RACING) - Rosolová, Hana (Hypertenze & kardiovaskulární prevence, 2023)
K dosažení ambiciózního cíle LDL cholesterolu u pacientů s diabetem a kardiovaskulárním onemocněním je doporučena intenzivní terapie statinem. V této subanalýze byla srovnána účinnost intenzivní léčby statinem v monoterapii ve srovnání s kombinovanou terapií nízkou dávkou statinu s ezetimibem. Bylo prokázáno, že kombinovaná terapie byla u těchto pacientů účinnější a vedla k menšímu vysazování nebo snižování dávek léku. Redukce složeného primárního cíle byla srovnatelná v obou léčebných skupinách.