Kam kráčíme v kardiovaskulární prevenci – nové standardy a přístupy v ambulantní praxi - Kamasová, Monika (Farmakoterapeutická revue, 2023)
Kumulace poznatků v oblasti prevence onemocnění srdce a cév a jejich stále dominantní postavení na žebříčku příčin morbidity a mortality jsou důvodem, proč je nutné se tomuto tématu věnovat. Většině kardiovaskulárních příhod lze předejít dlouhodobým ovlivněním systolického krevního tlaku a LDL (Lipoproteiny s nízkou hustotou, low density lipoproteins) cholesterolu. Návodem k úspěšné kardiovaskulární prevenci je časná identifikace rizik, intervence zaměřené na předcházení rizikům, časné zahájení režimových a eventuálně farmakologických opatření a rychlé dosažení cílových hodnot.
Keywords: rizikové faktory kardiovaskulárních chorob; hypercholesterolemie; Life Style; Hypercholesterolemia; Humans; mužské pohlaví; Male; lidé; kombinovaná farmakoterapie; lidé středního věku; hypertenze; životní styl; Middle Aged; Heart Disease Risk Factors; Drug Therapy, Combination; Hypertension; nemoci srdce; Heart Diseases