Úspěšná léčba těžké formy psoriázy brodalumabem po selhání všech modalit konvenční systémové terapie – kazuistika - Hugo, Jan (Farmakoterapeutická revue, 2023)
Tato kazuistika popisuje případ pacienta, u kterého se během několika let progresivně vyvinula závažná forma ložiskové psoriázy. U pacienta postupně selhaly všechny možnosti konvenční systémové terapie. Kontrolu nad onemocněním přinesla až terapie brodalumabem, který kromě zhojení kožního postižení dokázal potlačit i intenzivní pruritus. Pacient je aktuálně léčen brodalumabem již déle než 4,5 roku, efekt je dlouhodobě stabilní, dosud bez jakýchkoli nežádoucích účinků.
Keywords: Biological Therapy; dospělí; Psoriasis; pruritus; Humans; biologická terapie; Receptors, Interleukin-17; mužské pohlaví; receptory interleukinu-17; humanizované monoklonální protilátky; Adult; fototerapie; Disease Progression; Antibodies, Monoclonal, Humanized; Pruritus; brodalumab; lidé; psoriáza; Phototherapy; Male; progrese nemoci