Závažná diabetické ketoacidóza s hyperglykemickým hyperosmolárním stavem po vyčleňování dospívajícího kolektivu - Neumann, David; Dvořáčková, Kamila; Kazmirowská, Klára; Henclová, Kateřina; Plocková, Tereza; Pařízek, Miroslav; Rytíř, Jakub; Kaplanová, Jana (Kazuistiky v diabetologii, 2023)
Kombinovaný stav diabetické ketoacidózy s hyperglykemickým hyperosmolárním stavem komplikuje akutní léčbu a zvyšuje riziko edému mozku. U dospívajících se s ním dětský diabetolog mimo jiné setkává, když si neaplikují inzulín kvůli vrstevníkům. V kazuistice maladaptace na lyžařském kurzu popisujeme léčbu dospívající dívky. Léčba začínala při pH 6,86, excesem bazí -29,3 mmol/l, glykemií 55,1 mmol/l a osmolalitou 353 mOsmol/kg.
Keywords: Patient Education as Topic; Hyperglycemic Hyperosmolar Nonketotic Coma; Treatment Adherence and Compliance; Diabetic Ketoacidosis; Child; Diabetes Mellitus, Type 1; lidé; adherence a compliance při léčbě; Female; vzdělávání pacientů jako téma; hyperosmolární hyperglykemické kóma; dítě; diabetes mellitus 1. typu; diabetická ketoacidóza; ženské pohlaví; Humans