Může využít diabetolog nepřímou kalorimetrii pro zlepšení péče o pacienty s diabetem? - Břízová, Lucie; Polášková, Kateřina; Matvějeva, Darina; Pražmová, Monika; Nováková, Martina; Kvapil, Milan (Kazuistiky v diabetologii, 2023)
Nepřímá kalorimetrie poskytuje v běžné klinické praxi podrobný přehled o aktuálním meta- bolickém nastavení organismu včetně klidové energetické potřeby. Přínos je dokumentován ve dvou minikazuistikách. V první výsledky umožnily zlepšení spolupráce s pacientem optimalizací úpravy životosprávy s výslednou úspěšnou redukcí hmotnosti a také dosažení optimální kompenzace diabetu. Druhá kazuistika dokládá využití výsledků vyšetření nepřímou kalorimetrií pro verifikaci příčin váhového úbytku u pacienta s protein-energetickou malnutricí.
Keywords: hmotnostní úbytek; senioři nad 80 let; podvýživa; Humans; Obesity; lidé středního věku; Middle Aged; Aged, 80 and over; Malnutrition; mužské pohlaví; Calorimetry, Indirect; diabetes mellitus; Energy Intake; Weight Loss; Diabetes Mellitus; ženské pohlaví; nepřímá kalorimetrie; lidé; Male; energetický příjem; obezita; Female