Terapeutické monitorování psychofarmak 2: specifické situace - Šilhán, Petr; Hýža, Martin; Ambroš, Samuel; Skřont, Tomáš; Škrda, David; Vober, Jan; Češková, Eva; Kacířová, Ivana; Uřinovská, Romana; Grundmann, Milan (Psychiatrie (Praha, Print), 2023)
Terapeutické monitorování léčiv (TDM) je v psychiatrii jednou z mála možností, jak alespoň částečně objektivizovat správnost zvoleného farmakoterapeutického přístupu a adherenci pacienta k léčbě. S ohledem na často přetrvávající nevyjasněnost vztahu mezi stanovenou koncentrací psychofarmaka v krvi a žádoucími i nežádoucími účinky však nebývá v praxi TDM rutinně využíváno pro nastavení individuálního dávkování. Existují však specifické situace, pøi nichž je pravděpodobnost zvl. farmakokinetických odlišností natolik významná, že objektivizace koncentrací psychofarmaka v krvi a úprava jeho dávkování jsou základním pøedpokladem léčby, která pacientovi prospívá a neškodí. Popis těchto základních, více i méně známých, klinicky významných situací je obsahem tohoto článku: kouření, zánět, těhotenství a kojení, dětský věk, seniorský věk, porucha jater a ledvin, podezření na non-adherenci.
Keywords: těhotenství; kojení; Humans; monitorování léčiv; Liver Diseases; Psychotropic Drugs; nemoci ledvin; kouření; Kidney Diseases; zánět; Smoking; Age Factors; nemoci jater; Breast Feeding; Drug Monitoring; adherence k farmakoterapii; Inflammation; psychotropní léky; věkové faktory; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; lidé; Practice Guidelines as Topic; Pregnancy; Medication Adherence; dítě; Child; Aged; senioři