Jaké aktuální změny chystá KDIGO iniciativa pro oblast CKD-MBD? - Sulková, Sylvie; Pokorná, Anita; Pavlíková, Ladislava; Šafránek, Roman; Palička, Vladimír (Aktuality v nefrologii, 2023)
Nefrologie je oborem s velkým přesahem do ostatních (nejen) interních medicínských disciplín, neboť nemoci ledvin se manifestují funkčním i orgánovým poškozením i dalších orgánů. Jedna z nejsložitějších a nejzávažnějších komplikací nemocí ledvin zahrnuje poškození kostí, srdce a cév (CKD-MBD, chronic kidney disease and mineral and bone disorder). Mezinárodní expertní KDIGO iniciativa (Kidney Disease – Improving Global Outcome) je renomovanou a uznávanou autoritou, která se zabývá analýzou poznatků v mnoha oblastech nefrologie a mimo jiné i formuluje evidence-based doporučené postupy (KDIGO guidelines). Pro oblast CKD-MBD byly tyto guidelines publikovány naposledy v roce 2017. S pokračujícími novými vědeckými poznatky se ukazuje potřeba vybrané okruhy guidelines revidovat a aktualizovat, případně nově zpracovat. Článek přináší aktuální přehled oblastí, které jsou v roce 2023 předmětem zájmu a které pravděpodobně budou v blízké době upraveny v textu nových KDIGO guidelines.
Keywords: Calcium; Hyperparathyroidism; hyperparatyreóza; Humans; osteoporóza; vaskulární kalcifikace; vápník; lidé; chronická renální insuficience; minerálová a kostní nemoc při chronickém onemocnění ledvin; KDIGO; Practice Guidelines as Topic; homeostáza; Vascular Calcification; Homeostasis; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; fosfáty; CKD-MBD; Osteoporosis; Renal Insufficiency, Chronic; Chronic Kidney Disease-Mineral and Bone Disorder; Phosphates