Kazuistika - špatně se mi dýchá - Němečková, Eva; Malá, Alena; Sulková, Sylvie; Šafránek, Roman (Aktuality v nefrologii, 2023)
70letý pravidelně dialyzovaný pacient přichází na své hemodialyzační středisko s dušností. Zjištěna hyperhydratace a je podezření na počínající infekci. Po korekci optimální hmotnosti došlo pouze k částečnému ústupu dušnosti. Pacient bez známek respirační infekce, afebrilní. Vyšetřovací program neodhalil příčinu dušnosti. Po pacientově náhlém úmrtí při pitvě zjištěna ruptura cípu aortální chlopně při infekční endokarditidě. Kazuistika ukazuje atypickou manifestaci závažného infekčního onemocnění u hemodialyzovaného pacienta a zdůrazňuje nutnost intenzivního vyšetřování při podezření na toto onemocnění, které je u hemodialyzovaných pacientů časté.
Keywords: Renal Dialysis; antibakteriální látky; dyspnoe; Anti-Bacterial Agents; ruptura; aortální chlopeň; náhlá smrt; Dyspnea; Death, Sudden; Endocarditis; Aged; endokarditida; Aortic Valve; dialýza ledvin; senioři; mužské pohlaví; Rupture; Male