Gliminy - nový přístup k léčbě diabetu 2. typu - Karásek, David (Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa, 2023)
Gliminy reprezentují novou možnost léčby diabetu 2. typu. Korigují činnost mitochondrií, což může ovlivnit sekreci inzulinu i jeho účinek v periferních tkáních. Prvním představitelem této skupiny je imeglimin. Efekt imegliminu na redukci glykovaného hemoglobinu je srovnatelný s metforminem, gliptiny, thiazolidindiony či glifloziny. Je vhodné jej kombinovat s ostatními antidiabetiky a lze ho úspěšně použít i u nemocných léčených inzulinem. Má minimum nežádoucích účinků včetně nízkého rizika rozvoje hypoglykemií. Lék je zatím komerčně dostupný jen v Japonsku.
Keywords: diabetes mellitus 2. typu; kombinovaná terapie; Mitochondria; Insulin-Secreting Cells; Combined Modality Therapy; Diabetes Mellitus, Type 2; lidé; Glimini; Humans; imeglimin; mitochondrie; beta-buňky