Franklinova metoda - vliv myšlenek na tělo a pohyb - Roth Elblová, Markéta (Florence, 2023)
Text si klade za cíl nastínit základní principy Franklinovy metody (F-M) při práci s tělem, pohybem a představami. Popíše, jakým způsobem lze v rámci F-M přemýšlet o těle a pohybu tak, aby myšlenky optimalizovaly fyziologickou a biomechanickou funkci našeho organizmu. Pokusím se v rámci F-M detekovat způsoby vnímání vlastního těla skrze obrazy a následné vnímání účinku našich myšlenek na kvalitu pohybu a jeho koordinaci. Specifická myšlenka na pohyb, ať již při jeho aktivním provedení, tak při jeho absenci, a práce s mentálními obrazy může mít nejen pozitivní vliv na fyzické tělo, ale také na psychickou a emocionální stránku člověka. Cílem F-M je zdravý pohyb bez bolesti do vysokého věku, harmonie těla a mysli a schopnost užití adekvátních mentálních obrazů a praktických cvičení při každodenním pohybu.
Keywords: uvědomování si; Awareness; Motor Activity; pohybová aktivita; Franklinova metoda; lidé; Exercise Movement Techniques; Humans; psychosomatické a relaxační terapie; Mind-Body Therapies; techniky cvičení a pohybu