Akalabrutinib v léčbě chronické lymfocytární leukemie s autoimunitní hemolytickou anemií - Móciková, Heidi (Farmakoterapie, 2023)
Autoimunitní hemolytická anemie (AIHA) se vyskytuje u 5–11 % pacientů s chronickou lymfocytární leukemií (CLL). Akalabrutinib je selektivní kovalentní inhibitor Brutonovy tyrosinkinázy (BTKi), který je schválen pro léčbu CLL s mutací TP53 nebo del(17p) a v indikaci relabované/refrakterní CLL. Tato kazuistika popisuje léčbu časně relabující CLL s nutností léčby AIHA po kortikoterapii a imunochemoterapii, u které byl aplikován akalabrutinib. Na léčbě akalabrutinibem bylo dosaženo parciální remise CLL a AIHA se dostala pod kontrolu. Dávky kortikosteroidů bylo možné snížit a vysadit jeden měsíc od nasazení akalabrutinibu. V průběhu léčby akalabrutinibem nedošlo k reaktivaci AIHA. Kazuistika potvrzuje účinné a bezpečné podání akalabrutinibu u relabované aktivní CLL s AIHA, u které bylo nutné zahájit léčbu.
Keywords: protokoly protinádorové léčby; ibrutinib; inhibitory Brutonovy tyrosinkinázy; Leukemia, Lymphocytic, Chronic, B-Cell; Male; autoimunitní hemolytická anemie; Antineoplastic Protocols; Aged; lidé; akalabrutinib; mužské pohlaví; senioři; chronická lymfatická leukemie; Anemia, Hemolytic, Autoimmune; Humans